Тук можете да откриете нашите препоръки за подаване на файлове за печат в Булгед, които ще осигурят безпроблемна работа и максимално качество. Ако не сте сигурни за някоя от препоръките, можете да откриете повече информация на връзката под нея.

Файлови формати

Препоръчителният формат за подаване на файлове за печат е PDF, записан с настройки за печат.
Можете да прочетете подробни инструкции за генериране на PDF за печат с различни приложения тук:

Алтернативни файлови формати са TIFF и EPS, записани с подходящи настройки и качество за печат. Нежелателно е да използвате работни формати на различни приложения кати DOC, DOCX, PPTX, CDR, AI, INDD и т.н. Това може да доведе до неочаквани и неприятни резултати при печат. В случай, че употребата им е неизбежна, силно препоръчително е да одобрите пробен отпечатък.

Размери и наддаване

Файловете трябва да са подготвени в мащаб 1:1. В случай, че има елементи на живо, е нужно да предвидите поне 2 мм наддаване за обрязване от всяка страна на документа. Не поставяйте важни елементи на по-малко от 5 мм от линията на рязане. Научете повече тук:

Резолюция

Препоръчителната разделителна способност за растерните изображения във вашите файлове за печат е 300dpi. Приемливи резултати можете да постигнете с резолюция не по-ниска от 150dpi. В случай, че е по-ниска, в печата ще има забележими дефекти.

Шрифтове

В случай, че подавате за печат файлове за печат в PDF формат, нужно е шрифтовете да бъдат вградени в документа. За всеки друг векторен формат (EPS, CDR), те трябва да бъдат конвертирани в криви. Ако използвате файлов формат, базиран на растерна информация (TIFF, PSD), шрифтовете трябва да бъдат растеризирани. Обърнете внимание на препоръката ни за разделителната способност.

Цветово пространство.

За да получите високо качество и предвидими резултати от печата в Булгед, подготвяйте своите файлове за четирицветен печат в Булгед в CMYK цветово пространство.

Печат с допълнителни цветове

Ако желаете печат с допълнителни цветове по Pantone, ги добавете в проекта си от библиотеката в софтуера за печат, който използвате

Печат с бяло мастило/бяла подложка


За да подготвите файлове за печат с бяло, задайте бялото като допълнителен (spot) цвят, който се казва 5 (цифра пет, без абсолютно никакви други символи). Нужно е още, обектите, боядисани в този цвят да се намират над другите обекти във файла и да са със зададен overprint.

Файлове с щанцоване/плотерно рязане

Контурът за рязането трябва да е оцветен в допълнителен (spot) цвят, червено за ножове и зелено за бигове и да бъде наложен върху файла за печат

Описание на поръчката

Казано накратко, трябва да опишете всички параметри на продукта, срока, в който ви е нужен и всички други детайли, например доставка, начин на плащане и т.н.

Персонализация

Подаване на поръчката

За да улесним процеса по подаване на Вашите поръки, разработихме нова система за бързо качване на файлове и описване на поръчките. Можете да я откриете на началната страница  на bulged.net.