Поръчка за печатТук можете да научите какво трябва да опишете, всеки път, когато подавате поръчка за печат, независимо дали е офсетов или дигитален и къде го поръчвате. Тези неща може да ви се сторят очевидни, но са жизненоважни за всяка поръчка за печат и ако не ги уточните в самото начало, шансовете за грешка нарастват главоломно.

Добрата практика изисква всички параметри на поръчката да са уточнени от самото начало и описани в писмена форма (имейл, форма за поръчка, хартиена технологична карта и т. н.). Само така може да сте сигурни, че подадените параметри на Вашата поръчка за печат са правилни, че евентуалното несъответствие между файловете и заданието ще бъдат открити и че ща получите продукция с качеството, на което разчитате.

И така, параметрите, които трябва да опишете за вашата поръчка за печат са:

1. Тип на изделието: опишете типа продукт и начина му на скрепване, ако има такова

Ето някои примерни варианти за продукти и двършителни операции, от които се нуждаят:

2.Крайният формат на изделието

Нужно е да знаем какъв е крайният (обрязан) формат на продукта от Вашата поръчка за печат

3.Цветност на лицето и гърба

Нужно е да опишете броя цветове на лицето и гърба на продукта си. Важно е и да уточните дали става думи за основни цветове CMYK или допълнителни (по системата Pantone, Orange или Violet).

4.Вида на хартията

5.Тиражът

Жизненоважно е да уточните този параметър. Удивително е колко често се пропуска в поръчките за печат.

6.Довършителни операции

Това включва лакиране, цялостно, частично или обемно, ламиниране (с мат гланц, или специални ламинати), рязане на плотер и всичко друго.

7.Искате ли да видите пробна бройка, имате ли мостра за цветовете?

Ако отговорът е „да“, задължително го опишете. Ако прилагате мостра към своята поръчка за печат, уточнете точно за какво е тя (цялостно производство, печат, книговезане или друго. Така ще избегнете недоразумения и ще сведете шанса за грешки до минимум.

8.Оставете информация за контакт

На всяка цена оставете информация за контакт, най-добре мобилен телефон, на който можете да бъдете открити. Това ще ускори комуникацията, в случай, че има неясноти.

9.Срок

Уточнете срока, в който желаете да бъде произведена продукцията.

10.Уточнете на кого трябва да се заведе поръчката

Уточнете името на физическото лице/фирмата, на което трябва да се заведе поръчката. Така ще улесните получаването на продукцията, фактурирането и други логистични процеси.

11.Проверката като висша форма на доверие

Проверете всички параметри на своята поръчка за печат, преди да натиснете бутона за изпращане. Това може да ви спести скъпоструващи и неприятни грешки, досадно уточняване на параметри и като цяло много време и усилия.

12. Ако не сте сигурни – питайте

В печатницата ще Ви помогнат. Не пускайте поръчки, базирани на предположения, за да не получите продукция с неочакван вид.

Ако спазите тези прости правила, ще намалите риска от объркване, загба на пари и неприятни емоции до минимум. Можете да подадете поръчката си за печат към Булгед през формата на началната страница.