Експонация на филм е дейност, която няма заместител в професионалната полиграфия. Приложенията ѝ са много и разнообразни – за офсетов, сито, флексографски, голд печат, частично лакиране, производство на щанцформи и още много други.

Препоръчваме клиентите ни да подават PDF файлове за експонация на филм. Работим и с също така от EPS и TIF файлове. По изключение се приемат и работни формати за експонация на филм (AI, PSD, INDD, CDR). Те не са промишлен стандарт, затова се изисква одобрението на клиента за генерираните от тях PDF-и. За повече информация за генериране на коректен PDF файл от различни програми, посетете фирмения ни блог. Там можете да намерите информация за настройване на програмите за предпечат, начини за подготвяне на документи за печат и друга полезна и интересна информация в областта на полиграфията.

Отделът за експонация на филм на Булгед работи с PDF базирана растеризираща система на Kodak – Prinergy. Тя гарантира правилно възпроизвеждане на прозрачните обекти и високото качество на крайния продукт.

Ако имате опит с други експонатори и сте сигурни в коректността на Post Script-файла си за експонация на филм (по отношение на характеристики в предпечата като раздувки, overprint и т.н.), то може да генерирате принтерски файлове с драйвера AdobePS Extreme3_L3 без оглед на ориентацията на файла. Всички файлове се преглеждат преди да експонация на филм.

Могат да се експонират файлове с различни формати, съобразно четирите ширини филм: 296, 500, 702 и 830 mm. Максималната дължина на експонирания филм е 1110 mm. Преди растеризация файловете се анализират за липсващи шрифтове, изображения с ниски резолюции и RGB цветово пространство. Минималната разделителна способност на растерните изображения трябва да е 250 dpi. Липсващите шрифтове могат да се заменят с други подобни, единствено и само със съгласие на клиента.

В процеса на обработка на файловете можем да променим организацията на цветовете (задаване overprint на черното, проследяване за наличието на trapping, разпределяне в CMYK на нежелани Spot цветове. Обработеният файл също се преглежда и анализира. Може да се добавят автоматични марки (скали, пасери).

При подаването на файла за експонация на филм, клиентът попълва поръчка, в която трябва да се укажат: формата, линиатурата, цветността (CMYK или grayscale), допълнителни цветове (ако има такива), вид на печата (офсетов, сито, флексо). Ако има специални изисквания за експонация на филм като: надпечатване на обекти, застъпване на цветовете, специални ъгли и линиатури, форма на полутоновата точка, крива за нарастване на полутоновата точка (Тone reproduction),те също трябва задължително да бъдат указани.

При експонация на филм на каталози, книги, списания, вестници и други издания правим електронен монтаж по указание на клиента. За периодични издания тази услуга се заплаща еднократно – 20 лв. За целта се попълва  забланка за електронен монтаж, която е неразделна част от поръчката за експонация.

Гарантираме изпълнение на поръчката за експонация на филм в срок от 24 часа, но на практика успяваме да експонираме и в много кратки срокове.

За по-обемни поръчки и поръчки с електронен монтаж срокът подлежи на договаряне. По желание може да получите готовите филми с куриер. Ползваме услугите на куриерските фирми Европът и Еконт.