За какво се използва?

Цифровите печатни машини HP Indigo, с които разполага Булгед ви дават възможност за печат с бяло мастило. Tази техника е подходяща за различни типове ефектни изделия.

Бяла подложка

Често се използва като „подложка“, въху която се нанасят останалите цветове. Това е нужно в случай, че печатате върху прозрачна или тонирана медия за постигане на нормални плътност и нюанс на цветовете.  Наред с това печатът с бяло е особено подходящ за производство на разнообразни изделия върху различни фабрично оцветени хартии. По този начин се получава по-ефектен вид, отколкото ако отпечатате фона върху бяла хартия. За да се постигне оптимално качество е необходимо файловете, които ще се печат и с бяло мастило да бъдат подготвени по определен начин.

Симулация на метални мастила

Всички знаем (или поне се надяваме), че на цифровите машини не се ползват сребърни/златни бои. Затова пък имаме бяло. Можете да използвате някои от метализираните медии и да постигнете ефект, като маскирате дадена област с бяло. Също така ако отпечатате цвят със стойности 5C 28M 75Y върху сребърното метализирано фолио, с което разполагаме, ще получите ефекта ‘злато’.

Как да подготвим файловете си?

Белите обекти трябва да са векторни и да са оцветени в spot цвят, който се казва „5“. Обектите трябва да са настроени да се печатат върху другите цветове (overprint). Подготовката на файла трябва да стане в програма за векторна графика, той трябва да бъде запазен като PDF с посочените тук настройки. Ако използвате CorelDraw, спазвайте тази процедура.

Примерът е подготвен под Windows XP SP2 с Illustrator 13.0.0  (CS3)

Работете в нов слой (layer), разположен над този с изображението.
Работете в нов слой (layer), разположен над този с изображението. Създайте обекта/обектите, които желаете да бъдат отпечатани с бяло.
Създайте обектът, който искате да бъде отпечатан с бяло. Най-добре е да работите. В отделен слой, разположен над този с изображението. Оцветете обекта със spot цвят с име "5".
Оцветете обекта/обектите със spot цвят с име „5“.  Алтернативен вариант е да го оцветите в неизползван в проекта ви цвят по CMYK, като уточните изрично, че той трябва да бъде заменен с бяло. В случай, че използвате бяло с различна наситеност, задайте запълването на обекта като процент от цвета, в никакъв случай не го правете прозрачен. Избягвайте употребата на градиенти до 0% растер.

Запишете файлът със Save As като PDF, като използвате настройките, които ви препоръчваме в този блог.
Запишете файлa  (Save As или Publish to PDF) като PDF, като използвате настройките, които ви препоръчваме в този блог.